JOHOR BAHRU,SEPTEMBER 26:KESAN..Keputusan UMNO tidak meletakkan calon pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson adalah satu keputusan di luar kebiasaan parti dan disifatkan akan mempunyai kesan tersendiri pada masa hadapan.

Bekas Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Hussein semalamssecara peribadi tidak bersetuju dengan keputusan pucuk pimpinan partinya itu untuk tidak meletakkan calon pada PRK 13 Oktober ini.

“Ia (tindakan tidak meletakkan calon) tidak akan berakhir di situ. Ia akan memerlukan kepemimpinan parti turun padang, menjelaskan kepada ahli kita di situ (Port Dickson) mengenai apa yang mereka perlu buat apabila tibanya pilihan raya.

“Ia sama ada adakah mereka perlu mengundi pembangkang (pihak lawan), adakah mereka langsung tidak perlu mengundi atau apa akan terjadi sekiranya mereka mengundi pihak lawan kerana jika itu berlaku, mereka akan dituduh mengundi lawan yang akhirnya sebabkan mereka kena tindakan tatatertib mengikut perlembagaan parti,” kata Ketua Umno Bahagian Sembrong itu.

Hishammuddin berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Perjumpaan dan Ramah Mesra Bersama UMNO Tebrau di Ulu Tiram, di sini, hari ini yang turut dihadiri Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Johor Datuk Ir Hasni Mohammad; Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri Datuk Samsol Bari Jamali dan Ketua Umno Bahagian Tebrau Datuk Maulizan Bujang.

Hishammuddin berkata beliau percaya ahli UMNO di Port Dickson mahukan kepemimpinan parti yang memberikan hala tuju jelas kepada mereka, malah beliau juga sudah menasihatkan pucuk pimpinan supaya berhati-hati dengan keputusan diambil.-MY WD