PUTRAJAYA, 29 Mei – Amerika Syarikat (Amerika) menyatakan kesediaan memberi bantuan forensik kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) berhubung penemuan kubur di Wang Kelian, Perlis yang bersempadan dengan Thailand.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam kenyataan hari ini berkata ia adalah hasil perbincangan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dengan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Amerika Jeh Johnson di New York sempena lawatan rasmi Ahmad Zahid ke negara itu.

Ahmad Zahid kini dalam rangka lawatan kerja rasmi ke Amerika sejak 26 Mei lalu hingga 1 Jun bagi menghadiri sesi Majlis Keselamatan PBB mengenai Pejuang Pengganas Asing di New York hari ini.

Dalam pertemuan itu, Ahmad Zahid dan Johnson turut membincangkan hal-hal kerjasama dua hala mengenai isu keselamatan termasuk mengenai kemajuan Malaysia
memenuhi syarat statutori Program Pengecualian Visa Amerika.

Isu lain yang dibincangkan adalah kerjasama unit rentas sempadan mengenai siasatan jenayah, pemerdagangan orang, langkah Malaysia menangani pejuang asing
(IS) menerusi penggubalan Akta Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) 2015 serta Undang-Undang Langkah-Langkah Khas Menentang Keganasan di Luar Negara 2015

Menurut kenyataan KDN itu, Johnson merakamkan penghargaan kepada Ahmad Zahid di atas kesudian menghadiri dan menyampaikan ucapan dalam sesi keselamatan PBB mengenai usaha Malaysia menangani permasalahan kumpulan militan IS dan pejuang asing.

Sebelum persidangan itu, Ahmad Zahid turut melawat Pasukan Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG), sebuah agensi di bawah Jabatan Keselamatan Negara yang bertanggungjawab terhadap keselamatan maritim termasuk kargo.

Semasa lawatan itu, USCG menyatakan kesediaan untuk menawarkan anggota marin PDRM dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menghadiri latihan bina upaya bersama bagi menangani masalah pemerdagangan manusia melalui perairan.

USCG mempunyai pengalaman dalam kemasukan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) melalui perairan, menangani penyeludupan senjata api, dadah dan barangan
larangan melalui laut.-Suraya Ahmad (WD MY)

LEAVE A REPLY