MAKKAH, 22 Ogos – Keselamatan……. Lebih 9,500 pegawai dan anggota Facilities Security Forces (FSF) dikerahkan membantu memastikan kelancaran operasi tren haji, Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line (MMMSL) bermula 29 Ogos hingga 4 September ini.

Ia sebahagian daripada inisiatif Arab Saudi dengan kerjasama Syarikat Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dalam meningkatkan tahap keselamatan tren berkenaan, termasuk fasiliti berkaitan sepanjang musim haji kali ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Prasarana Integrated Management & Engineering Services (PRIME), Masnizam Hisham, berkata penugasan membabitkan kawalan keselamatan tren digunakan, depoh operasi dan kawalan orang ramai di stesen.

“Kehadiran FSF mampu memastikan pergerakan teratur jemaah, terutama di sembilan stesen digunakan, sekali gus membantu memastikan tren beroperasi mengikut jadual ditetapkan.

“Ini penting dalam memastikan ‘Tetamu Allah’ sentiasa berada dalam keadaan selesa dan selamat, selain mengelak sebarang risiko keselamatan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Sesi Taklimat Keselamatan Operasi Haji 2017 Bersama Pihak Berkuasa Pembangunan Wilayah Makkah (MRDA), di sini.

Masnizam berkata, jumlah petugas berkenaan adalah yang terbesar sejak Prasarana memperoleh kontrak tren haji berkenaan pada 2015.

Katanya, ia seiring dengan pertambahan kapasiti pengendalian jumlah keseluruhan 350,000 jemaah kali inj berbanding 310,000 jemaah bagi musim haji tahun lalu.

Selain FSF, Prasarana turut bekerjasama dengan kumpulan mutawif bagi membantu aliran pergerakan jemaah, terutama di sembilan stesen MMMSL dari Arafah ke Mina.

Masnizam menjelaskan dalam tempoh suntuk dan bilangan jemaah cukup ramai, pasti berlaku situasi kritikal yang memerlukan bantuan kumpulan mutawif.

“Berdasarkan pengalaman sejak dua musim haji lalu, pasti berlaku insiden jemaah ‘sesat’ dan tidak dapat mematuhi jadual pelepasan ditetapkan, terutama dalam kalangan mereka yang pertama kali menggunakan tren.

“Ini ditambah lagi dengan pertambahan jumlah jemaah tahun ini, begitu juga ‘tempoh keemasan’ waktu wukuf yang dikejar oleh jemaah. Justeru, kerjasama kumpulan mutawif boleh membantu kita dalam mengendalikan situasi ini,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan bersama wakil kumpulan mutawif terbabit bagi memperincikan skop penugasan mereka pada tempoh kemuncak hari wukuf.

“Untuk 2017, kita diberikan tempoh enam jam (pada petang hari wukuf) untuk mengangkut kesemua jemaah yang berada dalam kawasan penugasan kita dari Arafah ke Muzdalifa.

“Ia tempoh paling kritikal, khusus dalam memastikan ‘Tetamu Allah’ dapat menunaikan ibadah dalam keadaan selamat dan selesa. Dalam tempoh itu juga, MMMSL menempa rekod sebagai tren paling padat dan tersibuk di dunia,” katanya.

# INFO

– 9,500 pegawai, anggota FSF terbabit dalam operasi

– 9 stesen operasi MMMSL

– Menghubungkan Arafah ke Mina

– 18.1 kilometer jarak landasan

– 3,500 penumpang kapasiti tren

– 12 tren dijangka dioperasikan pada hari wukuf

– 6 jam tempoh mengangkut jemaah diberikan kepada MMMSL pada hari wukuf

– FSF adalah pasukan keselamatan khas untuk aset strategik Arab Saudi