KUALA LUMPUR,OKTOBER 13:BLUE TAXI…Syarikat teksi Big Blue Taxi Facilities Sdn Bhd (Big Blue Taxi) mempertikai langkah kerajaan berbincang dengan syarikat perkhidmatan e-hailing, Grab bagi menyediakan perkhidmatan pengangkutan kepada pengguna MRT.

Penasihat syarikat itu, Shamsubahrin Ismail berkata langkah itu disifatkan tidak adil dan terang-terang menunjukkan kerajaan mempromosikan Grab tanpa mempertimbangkan penyedia perkhidmatan e-hailing lain.

Sehubungan itu, Shamsubahrin berkata pihaknya akan menganjurkan demonstrasi bagi menuntut Setiausaha Politik Menteri Kewangan, Tony Pua dan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dipecat daripada jawatan mereka.

“Saya akan anjurkan satu demonstrasi terbesar diiringi lebih 3,000 pemandu ke Putrajaya bagi memastikan perdana menteri mengambil tindakan terhadap Anthony Loke and Tony Pua.

“Saya kecewa dengan Tony kerana mengumumkan perbincangan kerjasama itu dan juga terhadap Anthony kerana kegagalan Jabatan Pengangkutan Jalan dalam menguatkuasakan undang-undang yang tegas terhadap Grab dan pemandunya,” katanya pada satu sidang media di Ampang Selangor, hari ini.

Menurut Shamsubahrin, sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), pemandu teksi seluruh negara menyatakan sokongan mereka terhadap Pakatan Harapan (HARAPAN).

“Tak ada seorang pun yang mengibarkan bendera BN atau memakai baju BN, melainkan kroni BN.

“Jadi kenapa mereka (HARAPAN) mahu ‘bunuh’ kami pula sekarang?”soalnya.

Shamsubahrin berkata demonstrasi itu dijangka berlangsung pada Rabu atau Khamis minggu depan di hadapan bangunan Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Kewangan di Putrajaya.

Beliau turut memberitahu akan memaklumkan mengenai demonstrasi itu kepada pihak polis.-MY WD