KUALA TERENGGANU, 6 April – Reka Cerita…… Pihak Polis Terengganu mengesahkan berita kejadian cubaan culik membabitkan seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun di Wakaf Mempelam, di sini, petang semalam, yang menjadi viral di laman sosial adalah tidak benar.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner Wan Abd Aziz Wan Hamzah, berkata pihaknya sudah menjalankan siasatan dan mendapati kejadian itu hanyalah cerita rekaan kanak-kanak berkenaan.

“Hasil siasatan, kita mendapati kanak-kanak itu hanya mereka cerita dia cuba diculik kerana takut kejadian dia ditangkap oleh pihak Masjid Wakaf Mempelam kerana mencuri duit masjid diketahui ibunya.

“Dia mereka cerita diculik dengan harapan ia dapat menutup cerita yang beliau didakwa mencuri di masjid serta takut pihak masjid datang berjumpa ibunya untuk memaklumkan kejadian itu,” katanya.

Wan Abd Aziz berkata, ibu kanak-kanak berkenaan membuat laporan di Balai Polis Chabang Tiga di sini, selepas dimaklumkan anaknya itu nyaris diculik pada jam 2.10 petang semalam, ketika dalam perjalanan pulang dari Sekolah Kebangsaan Wakaf Mempelam.

Beliau berkata, kanak- kanak itu mendakwa, ketika sampai di tepi pagar sekolah, dia ditarik masuk oleh seorang lelaki India ke dalam sebuah van berwarna merah.

“Dalam laporan dibuat wanita berusia 27 tahun itu, anaknya mendakwa terdapat dua lagi kanak-kanak perempuan dan seorang lagi lelaki India yang bertindak sebagai pemandu van berkenaan.

“Malah, wanita yang bekerja sebagai jurujual itu berkata, anaknya juga memberitahu ternampak sebilah parang dan pisau dalam van berkenaan, sebelum dia kononnya berjaya melarikan diri ke arah sebuah kedai berdekatan.

“Lanjutan pengakuan sebenar anaknya, wanita berkenaan sudah menarik balik laporan polis dibuat,” katanya. – WD MY