LANGKAWI,OKTOBER 24: BIADAP… Tindakan segelintir pemandu teksi yang keluar dewan pada majlis dialog bersama Tun Dr. Mahathir Mohamad baru-baru ini bukan biadab, sebaliknya menggambarkan kekecewaan mereka apabila Perdana Menteri gagal menunaikan janji untuk mem­bela nasib golongan tersebut.

Ahli Jawatankuasa Persa­tuan Teksi Langkawi, Dahlim Ibrahim, 62, yang turut berada dalam majlis itu berkata, mereka yang meninggalkan dewan itu bukan diupah seperti dakwaan sesetengah pihak, sebaliknya pemandu teksi yang merupakan penyokong kuat Dr. Mahathir dan Pakatan Harapan (PH).

Katanya, sudah tentunya mereka dan pemandu teksi lain yang hampir 98 peratus adalah penyokong PH pada pilihan raya lalu berhak merasa kecewa apabila kerajaan gagal menunaikan janji mereka.

“Dalam majlis itu, selepas Dr. Mahathir me­nge­luarkan kenyataan ti­dak ada jaminan untuk menyelesaikan masalah ini, menye­babkan beberapa pe­mandu teksi terbabit protes. Tidak silap saya hanya dalam lima atau enam orang sahaja yang bertindak keluar dewan pada masa itu.

“Masyarakat tidak boleh sa­lahkan mereka, apabila kami berada dalam keadaan tertekan yang mana pendapatan kami semakin terjejas, kadang-ka­dang dapat tidak sampai RM10, kerajaan yang kami sokong sebelum ini gagal memainkan peranan dengan berkesan.

“Kami bukan biadab seperti didakwa oleh pelbagai pihak, sebaliknya hanya menuntut janji,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Tambahnya, dia juga kesal dengan pihak penganjur majlis itu, Pertubuhan Kesepakatan Pemandu Teksi, Kereta Sewa, Limo Premier Executive Jiwa Malaysia (Perjiwa Malaysia) yang mengeluarkan kenyataan bahawa mereka yang membuat protes itu adalah diupah.

Seorang lagi pemandu teksi yang berada dalam majlis tersebut, Syarifah Shafie, 49, memberitahu, mereka hanya protes selepas tidak berpuas hati dengan jawapan Dr. Mahathir bahawa kerajaan tidak memberi jaminan akan menyelesaikan masalah tersebut.

“Individu yang protes itu pula merupakan penyokong kuat Dr. Mahathir yang turut sama berkempen sebelum ini untuk melihat perubahan di negara ini.

Malah ketika Dr. Mahathir menang dulu, mereka ini sangat gembira sehingga menyediakan perkhidmatan percuma kepada penumpang selama beberapa hari.

“Apabila jadi kerajaan, janji hanya tinggal janji, malah lebih teruk daripada kerajaan sebelum ini,” katanya.-MY WD