KUALA LUMPUR, 22 Jun – Petronas…… Iklan Hari Raya Petronas tahun ini mengamalkan nada yang lebih ringan berbanding dengan kisah-kisah yang menyedihkan dan menyentuh perasaan.

 

Di tengahnya adalah kisah persahabatan, perpaduan dan perpaduan, serta kebaikan Ramadan, semuanya diceritakan dalam iklan lebih dari empat minit.


Donut ke Karipap (Donuts atau Currypuffs), cerita itu bermula dengan murid sekolah rendah Hakim, yang berjuang dengan percubaan pertamanya pada puasa.


Punca kelaparannya seolah-olah terlalu besar baginya untuk menanggung, sehingga ia mula membayangkan barang-barang biasa di sekelilingnya sebagai donat.

 

Bagaimanapun, dia berjaya mengatasi kelaparannya, berkat lima rakan sekelas lain yang bersetuju untuk berpuasa dengannya.


“Tema utama iklan ini adalah mengenai persahabatan. Ia merupakan persaudaraan rakan-rakannya yang membantu Hakim berjaya berpuasa sepanjang hari, “kata pengarah Ismail Kamarul.


Iklan ini dipenuhi dengan adegan-adegan yang menjadikan penonton terkejut, termasuk beberapa potongan perut Hakim yang bertiup keras.
Penonton akan berasa debaran apabila Hakim hampir menyerah kepada godaan ketika melihat sebuah gerai menjual currypuffs yang baru digoreng, walaupun Hakim sebenarnya memberikannya kepada pengemis.
Bagi Pengurus Besar Kanan Komunikasi Strategik Kumpulan Petronas Zahariah (Liza) Abd Rahman berkata jalan cerita itu bertujuan untuk meninggalkan kesan yang kekal kepada penonton.
Semua iklan yang kami lancarkan mencerminkan bagaimana rakyat Malaysia hidup harmoni, walaupun datang dari latar belakang yang berbeza,” katanya semasa tayangan webfilm di Suria KLCC semalam.


“Asas bagi masyarakat harmoni kita telah dibina sejak kemerdekaan kita, dan harus dipelihara untuk generasi yang akan datang.”


Mereka yang ingin menonton Donut ke Karipap boleh berbuat demikian di www.petronasofficial.com.

 

Semasa acara itu, Petronas juga melancarkan Kempen Cuti Petronas Kopi sebagai sebahagian daripada inisiatif keselamatan jalan raya untuk cuti Hari Raya.

 

Petronas akan menawarkan 700,000 cawan kopi panas, serta pemeriksaan kesihatan, di stesen petrol Petronas di seluruh negara. – WD MY