KUALA LUMPUR, 15 Jan  – Tipu…… Lebih 3,000 mangsa penipuan Ponzi akan membuat laporan polis untuk lagu kehilangan pelaburan mereka kata Datuk R Ramanan.

 

Venus FX merupakan skim Forex didakwa dikendalikan oleh pasangan suami isteri dan lima orang lain yang telah mengendalikan skim ini.

Ramanan berkata mereka (mangsa) akan membuat laporan polis berdekatan untuk tempat-tempat mereka dan apabila semua orang selesai dengan itu, prosedur seterusnya adalah tindakan undang-undang terhadap mereka.

“Hari ini, seperti yang anda lihat 3000 daripada mereka berkumpul di sini untuk berdiri hak-hak mereka kerana mereka telah dirangka kes penipuan ini.

 

 “Kemudian, kami akan mengambil tindakan seterusnya yang adalah tindakan undang-undang terhadap mereka dan membawa mereka ke mahkamah. Untuk hari ini, enam peguam akan membimbing dan membawa kita mengenai perkara ini,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Beliau juga menggesa pihak polis menyiasat kes ini dengan segera kerana penipuan skim ini tersebar luas ke seluruh negara.

“Saya akan memberikan yang terbaik untuk kenyataan polis kerana saya kebimbangan mengenai orang-orang yang telah ditipu oleh mereka,” katanya.

Mangsa sebenar kes penipuan ini adalah 17,000 sama sekali dari semua negeri di Malaysia dan penipuan skim ini untuk lagu lebih daripada 100 juta dolar kira-kira RM446 juta. – WD MY