MANILA, 18 Nov – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama hari ini mendesak China menghentikan sebarang projek pembinaan di pulau yang mencetuskan pertikaian di Laut China Selatan.

Obama mahu tindakan lebih tegas itu diambil untuk meredakan tekanan, termasuk merayu agar projek menebus guna tanah dan aktiviti ketenteraan dihentikan.

Ia satu lagi bentuk tekanan kepada China menjelang pertemuan pemimpin sempena Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) yang berlangsung di sini

Barack Obama memberitahu persidangan perniagaan di luar APEC bahawa negara-negara perlu mencapai “rangka kerja bercita-cita tinggi” untuk menghadkan pemanasan global.

Obama dan berpuluh-puluh pemimpin lain akan bertemu di Paris pada akhir bulan untuk memuktamadkan perjanjian karbon monoksida.

Obama menggesa perniagaan untuk melihat tindak balas kepada perubahan iklim sebagai satu peluang. Beliau berkata tidak ada tentangan dalam pembangunan ekonomi dan melindungi alam sekitar.

“Mesej saya kepada anda hari ini adalah perniagaan anda boleh melakukan hak oleh garis-garis bawah anda dan juga bumi ini.” – Faizal Dato Badarudin (WD MY)

LEAVE A REPLY