KUALA LUMPUR, FEB 23 – MALAYSIA…Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak   mengulangi bahawa negara tidak bankrap, memandangkan kerajaan berjaya mengurangkan hutangnya kepada 50.4 peratus berbanding 55 peratus had yang ditetapkan sendiri, dengan rizab asing yang lebih tinggi serta projek infrastruktur yang berterusan.

Melalui Program yang telah dilaksanakan, Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu kerajaan telah membuat keputusan yang berani seperti melaksanakan Program Transformasi Ekonomi (ETP) bagi menjana ekonomi, termasuk 2.26 juta pekerjaan yang diwujudkan, dengan purata pendapatan meningkat antara 5.0 peratus dan 6.0 peratus setahun.

“Kita sendiri menetapkan had 55 peratus daripada KDNK, dan telah menurunkannya kepada 50.4 peratus.

Semasa Krisis Kewangan Asia, rizab negara susut kepada US$20 bilion, kita tak pun bankrap. Kini rizab kita US$124 bilion Macamana nak kata kita bankrap?” katanya pada program Bajet 2018 Bersama Rakyat.

Najib turut memberitahu, pada tahun 2017 telah mencapai pertumbuhan ekonomi tertinggi di dunia, sebanyak 5.9 peratus. Malah menunjukkan kadar inflasi dan kadar pengangguran yang rendah.

“Ini gambaran yang besar. Pencapaian kita ini dapat ulasan yang sangat baik daripada organisasi antarabangsa seperti Pertubuhan Perdagangan Dunia yang memuji Malaysia memandangkan ekonomi kita bergerak ke arah yang betul, dan dasar kita menunjukkan hasil positif termasuk beberapa langkah yang telah kita ambil,” katanya.

Menerusi Bajet 2018 kerajaan berusaha membantu rakyat dengan mendengar kehendak rakyat dan kerajaan cuba menanganinya.

“Kita tolong rakyat supaya apa yang kita kutip melalui GST dan cukai-cukai yang lain, kita gunakan untuk beri balik kepada rakyat. Banyak yang kita beri balik kepada rakyat seperti bayaran khas untuk penjawat awam disebabkan asas pendapatan kita semakin kukuh.”

“Kerajaan hari ini akan menjaga kebajikan rakyat dan akan meneruskannya, katanya dan menambah, kerajaan akan membetulkan beberapa keputusan sebelum ini membabitkan jalan bertol,” katanya.

“Saya akan betulkan beberapa keputusan yang dibuat sebelum ini, yang saya lihat tidak memberi manfaat kepada rakyat Malaysia. Saya akan lakukan. Kami sudah semak semula IPP, penswastaan yang tidak popular, urus niaga yang saya anggap memihak kepada pihak tertentu. Tol, kalau ada baki lagi… saya akan semak balik.”

“Yang mana terpaksa kita selamatkan, kita akan selamatkan. (Seperti) Proton terlalu besar untuk gagal. Kita akan pastikan Proton meneruskan kelangsungan hidup, namun akan distrukturkan semula supaya lebih kompetitif,” katanya.

Dalam Bajet 2018, kutipan tol di Batu Tiga dan Sungai Rasau di Shah Alam, Bukit Kayu Hitam Kedah dan Lebuh Raya Penyuraian Timur di Johor, dimansuhkan mulai 1 Jan lepas.

“Kami yakin kita boleh bawa negara ini ke arah yang lebih tinggi. Kita akan sampai ke situ. Kami akan susun semula mana yang tidak betul dan maju ke depan. Namun saya tidak kata kerajaan sekarang tidak ada kesilapan.”

“Saya dengan rendah hati mengakui ada kelemahan dalam kerajaan, namun kerajaan bersedia untuk belajar daripada kesilapan dan menambah baik tadbir urus,” kata Najib – MY WD