SHAH ALAM, NOVEMBER 5: PANTUN….Budayawan negara, Tan Sri Rais Yatim mempertikaikan larangan berpantun dalam majlis rasmi Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Sambil berkongsi surat dipercayai pekeliling larangan tersebut, Rais melahirkan rasa tidak puas hatinya.

“Baca surat ini. Takkanlah Melayu dah begitu daif budaya sendiri hinggakan nak berpantun pun dihalang.

“Kini tentera tak dibenarkan guna pantun dalam skrip. Dewan Bahasa (dan Pustaka) kamu buat apa? Sasterawan-sasterawan negara, pejuang-pejuang bahasa tunggu apa lagi?,” tulisnya di Twitter, semalam.

Surat bertarikh 2 November lalu yang dikongsi Rais itu ditandatangani Ketua Staf Markas ATM, Datuk Kamalruzaman Mohd Othman menyebut arahan larangan penggunaan pantun di dalam skrip juruacara majlis rasmi ketenteraan ATM.

“Satu perbincangan bersama Panglima Angkatan Tentera (Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin) telah diadakan berhubung kewajaran penggunaan pantun di dalam skrip juruacara semasa berlangsungnya majlis-majlis rasmi ketenteraan.

“Hasil daripada perbincangan tersebut adalah dimaklumkan PAT telah memutuskan bahawa tiada lagi penggunaan pantun dalam skrip juruacara bagi setiap majlis rasmi ketenteraan,” katanya.

Sementara ciapan Rais di Twitter itu menerima pelbagai maklum balas daripada pengikutnya.

Afffde menulis, “saya setuju dengan Tan Sri. Belum ada yang terbunuh kalau guna pantun dan tak akan tercela kegagahan tentera disebabkan kelembutan bait pantun.”

Zaidydiaze menulis, “apa rasionalnya larangan berpantun dalam skrip untuk majlis rasmi ketenteraan? Mohon pencerahan daipada pihak Kementerian Pertahanan.”

Azlim Ibrahim pula menulis, “panglima dan laksamana dulu pun berpantun, carilah pantun panglima, pendekar. Tak kan sebab tentera nak tunjuk tegas, muka ketat dan terjerit-jerit baru ok. Kalau tentera Amerika dan lain memanglah tak tahu pantun.”-MY WD