SUNGAI PETANI, 20 Okt – Sekat Laman Web Sokong Daesh…… Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyekat 36 laman web dalam pelbagai bahasa yang disahkan terbabit secara aktif dalam penyebaran ideologi Daesh.

Datuk Jailani Johari, berkata sekatan ke atas laman web berbahasa Melayu, Inggeris dan Indonesia itu membabitkan 72 pautan internet, selain 12 akaun media sosial dan 29 kandungan video yang dipadamkan dengan kerjasama pengendali laman media sosial.

Katanya, tindakan dibuat susulan siasatan dilakukan SKMM.

Selain itu pihaknya turut memberikan maklumat dan khidmat forensik digital kepada polis untuk tindakan susulan.

“Kita sedia maklum bahawa Daesh adalah kumpulan yang sangat mahir menggunakan media baharu dalam aktiviti penyebaran propaganda, meraih sokongan dana, merekrut ahli baharu dan memutarbelitkan tafsiran ayat al-Quran.

“Ini jelas menjadi cabaran bagi pihak berkuasa dalam menangani kumpulan pengganas terbabit dalam penggunaan teknologi maklumat dan aplikasi dalam talian seperti Telegram dan WhatsApp,” katanya ketika berucap sempena perasmian Forum Ekstremisme: Ancaman Militan Daesh di sini hari ini.

Jailani berkata, kejahilan dalam agama adalah faktor penting menjerumuskan seseorang menjadi pengganas, sebab itu sebahagian besar suspek militan Daesh di negara ini adalah mereka yang jahil agama dan mencari jalan mudah untuk mati syahid.

“Kita juga dapati seseorang yang dibesarkan dalam keadaan bermasalah dan keluarga bermasalah adalah antara faktor yang mendedahkan seseorang itu menjadi pengganas berdasarkan beberapa kes di Malaysia dan di peringkat antarabangsa,” katanya. – WD MY