SHAH ALAM,SEPTEMBER 12:BETANDING… Blok pembangkang melahirkan keyakinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan ‘bersama’ mereka pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen yang bakal ditandingi Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim nanti.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Sallehin Mukhyi, berkata perkara itu dianggap tidak mustahil berikutan kemelut politik dalaman yang sedang berlaku dalam parti berkenaan.

“Kemungkinan Dr Mahathir (Perdana Menteri) juga akan menyebelahi kita (pembangkang).

“Yang pasti tidak akan ada pertembungan tiga penjuru pada PRK itu kali ini,” katanya kepada media selepas Majlis Makan Malam Meraikan Petugas PRK Seri Setia di Pejabat Perhubungan PAS negeri di sini, malam tadi.

Yang turut hadir, Timbalan Pengerusi UMNO Selangor, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahalan; bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan calon PRK Seri Setia, Dr Halimah Ali.

Sallehin juga menempelak beberapa kepemimpinan PKR yang dilihat rapat dan setia dengan Anwar, namun enggan mengosongkan kerusi masing-masing untuk memberi laluan kepada Anwar.

Antara yang dimaksudkan beliau adalah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Katanya, perbalahan dalaman PKR juga jelas sudah tidak dapat disembunyikan.

“Lebih baik yang paling setia letak jawatan (bagi laluan kepada Anwar)

“Jika Azmin rasa dia paling setia, kenapa tidak letak jawatan bagi Anwar.

“Tak perlu berteka-teki. Azizah pun kenapa tidak mahu letak jawatan?” katanya yang turut yakin PKR akan berdepan PRK dalam keadaan tertekan selain sabotaj dalaman parti.

Anwar dijangka kembali ke Parlimen bulan depan bergandingan dengan isterinya, Wan Azizah yang juga Ahli Parlimen Pandan, dan anaknya iaitu Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah.-MY WD