SAN FRANCISCO, 4 Mei – TUKAR…… Twitter hari ini, menggesa lebih 300 juta penggunanya untuk menukar kata laluan masing-masing selepas sejenis virus menyebabkan ia terdedah secara tidak sengaja.

Laman media sosial itu berkata, tiada bukti yang menunjukkan data itu didedahkan oleh penggodam, tetapi menasihatkan pengguna mengubah kata laluan mereka untuk tujuan keselamatan.

Bagaimanapun, syarikat internet yang berpangkalan di San Francisco itu tidak menjelaskan jumlah kata laluan yang terjejas atau berapa lama masalah itu boleh menyebabkan data terdedah kepada pengintipan.

Ketua Pegawai Teknologi Twitter, Parag Agrawal di dalam satu kenyataan blog berkata, pihaknya meminta orang ramai lebih berhati-hati dan mempertimbangkan untuk mengubah kata laluan semua perkhidmatan yang menggunakan kata laluan sama.

“Kami cukup kesal dengan apa yang berlaku,” katanya.

Gangguan itu berlaku ketika sektor ini berdepan pengawasan ketat terhadap perlindungan data peribadi dalam talian, susulan skandal Cambridge Analytica yang menyaksikan maklumat puluhan juta pengguna Facebook digodam dan disalahgunakan. – WD MY