KOTA MARUDU, OKTOBER 22: UMNO SABAH….Para pemimpin dari Parti Bersatu Sabah (PBS), Umno Sabah, Parti Bersatu Rakyat Sabah dan Parti Solidariti Tanah Airku Sabah (STAR) akan bermesyuarat tidak lama lagi untuk membincangkan hala tuju politik masa depan mereka menjelang pengumuman rasmi oleh Gabungan Bersatu Sabah (GBS) yang terdiri daripada empat parti politik.

Timbalan Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata parti itu bersetuju untuk bekerjasama dengan Umno Sabah, PBRS dan STAR melalui GBS dengan bersyarat.

“Dalam mesyuarat baru-baru ini, kami bersetuju untuk mencadangkan Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, pengasas dan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) sebagai pengerusi interim gabungan, manakala presiden dan ketua parti-parti komponen yang lain sebagai timbalan,” kata Timbalan Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, di Kota Marudu, Sabah semalam.

Ketika berucap pada majlis mengangkat sumpah anggota Jawatankuasa Bahagian PBS Tandek dan Matunggong di sini, Ongkili bagaimanapun berkata persetujuan PBS kepada perkongsian itu adalah dengan bersyarat.

“PBS akan menerima GBS sebagai gabungan formal tanpa terikat dengan sebarang perlembagaan. Ia hanyalah satu perjanjian antara parti-parti yang menyertainya, sama seperti Pakatan Harapan atau Gabungan Parti Sarawak (GPS),” katanya.

Dalam perkembangan lain, Ongkili, yang juga Anggota Parlimen Kota Marudu menggesa anggota PBS supaya terus menumpukan kesetiaan kepada parti dan meneruskan perjuangan parti.

“Perjuangan kita adalah ikhlas dan tulen. Kita mesti terus berjuang demi kebaikan Sabah dan rakyat Sabah,” kata beliau.