KUALA LUMPUR, 31 Julai – Belasah…. Pihak Polis mengesahkan menahan lapan warga Pakistan selepas dipercayai terbabit dalam kes pukul dua anggota polis di sebuah kedai permaidani, Kawasan Perindustrian Nilai 3, Negeri Sembilan petang semalam.

Kejadian dipercayai berpunca daripada salah faham ketika proses tawar-menawar harga pembelian karpet antara keluarga anggota polis terbabit bersama warga Pakistan yang juga pemilik kedai.

Ketika kejadian, warga Pakistan terbabit dipercayai memanggil beberapa rakannya untuk mengepung kereta yang dinaiki anggota polis berkenaan bersama keluarga sebelum memukul mereka.

Mangsa anggota polis Bukit Aman, bersama keluarga dilaporkan pergi ke sebuah kedai permaidani untuk membeli karpet dan berlaku salah faham semasa mereka menjalankan urusan pembelian.

Sebaik mangsa meninggalkan kedai berkenaan, seorang lelaki warga Pakistan dipercayai pekerja kedai terbabit secara tiba-tiba menahan kereta dinaiki anggota polis terbabit sebelum kira-kira 10 lagi warga Pakistan datang dan berlaku pergelutan.

Pada masa ini siasatan sedang dijalankan mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan kerana merusuh.

Menurut Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim, berkata pada masa ini siasatan sedang dijalankan bagi mendapatkan situasi sebenar kejadian itu sebelum dapat mengenal pasti mereka yang bersalah.

“Siasatan kes ini dijalankan mengikut peruntukan undang-undang yang ada tanpa mengambil kira mereka yang terbabit adalah anggota polis atau orang awam, kita tidak akan berkompromi.

“Saya juga ingin mengingatkan kepada mana-mana warga asing yang berada di negara ini supaya menghormati undang-undang ditetapkan dan tidak mengambil tindakan sesuka hati,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman. – WD MY